Σάββατο, 09 Μαΐου 2015 08:10

Την παρέμβαση του Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής για τα προβλήματα των εμπόρων, ζητά ο ΕΣΜ

Συνάντηση με τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Γιαννέλη, πραγματοποίησε  την Τετάρτη 6 Μαΐου στο γραφείο του, αντιπροσωπεία του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Παναγιώτη Παπαρίσβα και τους δυο Αντιπροέδρους κ.κ.  Κίμων Καζάζη και Χρήστο Πουλέλλη.

Στη συνάντηση συζητηθήκαν  τα τρέχοντα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη  έμφαση σε πολύ σημαντικά και επίκαιρα θέματα, όπως αυτά της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α, της νησιωτικότητας, του μεταφορικού ισοδύναμου, αλλά και σε πιο καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, τονίζοντας την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε ότι αφορά στο παρεμπόριο και το κυκλοφοριακό, καθώς και στην αθρόα προσέλευση πλανόδιων ρομά στο νησί μας, που μεταφέρουν εμπορεύματα προς πώληση χωρίς παραστατικά, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα της πόλης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη  αναζήτησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, συμβάλλοντας ενεργά στην οικονομία του νησιού.

Ο  κ Γιαννέλης, συμφώνησε για την οξύτητα των προβλημάτων, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΣΜ του παρέδωσε υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται αναλυτικά τα θέματα, στα οποία – στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της - δύναται να παρέμβει η  Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην Πολιτεία.

Τέλος συμφωνήθηκε κι από τις δυο πλευρές, να υπάρξουν και επόμενες ενημερωτικές συναντήσεις για την παρακολούθηση της πορείας επίλυσης των θεμάτων που συζητήθηκαν.          

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ


Μυτιλήνη, Μάιος  2015


1. Να εφαρμοστεί η ρήτρα του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα και να τεθεί σε ισχύ το μεταφορικό ισοδύναμο.
2. Διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας.
3. Πάγωμα 6-12 μήνες των δανείων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες εξυπηρετούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους  και ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων της τελευταίας τριετίας ήταν θετικός (παρόμοια συμφωνία έγινε πρόσφατα στην Ιταλία).
4. Δημιουργία ταμείου άμεσης στήριξης για επαγγελματίες- εμπόρους που κλείνουν λόγω της κρίσης.
5. Να εξαιρεθούν από τη φορολογία εσόδων οι επιταγές που έχουν στα ταμεία τους οι επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν εισπραχθεί (είναι σφραγισμένες).
6. Εξασφάλιση σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του νησιού μας, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την οικονομική δυσπραγία των καιρών.
7. Απλοποίηση διαδικασιών και επαναπροσδιορισμός των απαιτούμενων προϋποθέσεων, έτσι ώστε οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να συμμετέχουν στους δημόσιους διαγωνισμούς και προμήθειες.
8.  Οι χρηματοδοτήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ-ΕΤΕΑΝ  να γίνονται με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους και πιο μεγάλη κάλυψη των μικρών επιχειρήσεων.
9. Δημιουργία τραπεζικού πόλου χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων με την συμμετοχή τραπεζών που συμμετέχει το Δημόσιο.
10. Αλλαγή τρόπου λειτουργίας του Τειρεσία, έτσι ώστε να στοχοποιούνται οι κακοπληρωτές και όχι να καταστρέφονται επιχειρηματίες που βρέθηκαν κάποια στιγμή σε δυσχέρεια, ειδικά σε περίοδο κρίσης έτσι ώστε να δίνεται το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας.
11. Μείωση των επιτοκίων καταναλωτικής πίστης (κάρτες, δάνεια κ.λ.π.) και κατάργηση της εισφοράς 0,6% στα επιχειρηματικά δάνεια.
12. Προώθηση του κοινωνικού διαλόγου σε όλη την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου σε θέματα ασφάλισης, περίθαλψης, συνταξιοδότησης κ.λ.π.
13. Σταθερή χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ με ποσοστό επί του ΑΕΠ και ποσοστό 50% επί των κρατήσεων υπέρ τρίτων, με το οποίο επιβαρύνονται οι έμποροι στις συναλλαγές  τους και το οποίο να κατευθύνεται στην ενίσχυση του ΟΑΕΕ.
14. Ανάδειξη του εμπορίου μέσω του ΕΣΠΑ ως στρατηγική επιλογή και μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης, μέσω της ένταξης και των εμπορικών δραστηριοτήτων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
15. Πάταξη του παραεμπορίου με τη ενεργοποίηση αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών όπως είναι τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου. Ταυτόχρονα, προστασία του οργανωμένου και στεγασμένου εμπορίου από τα παράνομο υπαίθριο εμπόριο. Αυστηρή επιβολή κυρώσεων στους παρανομούντες που παραβιάζουν τον ισχύοντα νόμο.
16. Διεκδίκηση από το ΤΑΙΠΕΔ, παραχώρηση δημόσιων χώρων εμπορικού ενδιαφέροντος.
17. Χωροθέτηση εμπορικών δραστηριοτήτων.
18. Αυστηρότεροι όροι αδειοδότησης για ίδρυση πολυκαταστημάτων ξένων συμφερόντων (π.χ. κινέζικα) που συμβάλουν στην εξαφάνιση των μικρών και πολύ μικρών  τοπικών επιχειρήσεων και στην αύξηση της ανεργίας.
19. Εντατικοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων  που θα τονώσει τις κατασκευές μεγάλων έργων και υποδομών (οδικοί άξονες, λιμάνια, σχολεία κ.λ.π.).
20. Αξιοποίηση προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ για την ανάδειξη σημαντικών συγκριτικών τουριστικών πλεονεκτημάτων, όπως οι θερμές πηγές, το Γεωπάρκο Λέσβου κ.α. με παράλληλη ανάπτυξη θεματικού εναλλακτικού τουρισμού στο νησί.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης


Παναγιώτης Παπαρίσβας

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Μαΐου 2015 08:49